Persbericht

Opening nieuwe faciliteit in Petten zorgt voor versnelling ontwikkeling van kankerbehandelingen

07 december 2023

Op 7 december heeft NRG PALLAS haar nieuwe FIELD-LAB faciliteit geopend in Petten. FIELD-LAB zal bijdragen aan een versnelling van de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Tijdens de opening was Maarten van der Weijden, Olympisch en wereldkampioen open water zwemmen aanwezig en heeft een lezing gegeven.

Ontwikkeling medische isotopen voor therapie

Nucleaire geneeskunde speelt een cruciale rol bij het opsporen van hartaandoeningen en behandeling van kanker. Medische isotopen zijn de grondstoffen van deze nucleaire medicijnen. Verwacht wordt dat de behoefte aan isotopen voor therapie-doeleinden de komende tien jaar zal vervijfvoudigen.


Bertholt Leeftink (CEO NRG PALLAS):

"NRG PALLAS is wereldmarktleider in de productie van medische isotopen. Dagelijks zijn 30.000 patiënten afhankelijk van de isotopen die in Petten met de Hoge flux Reactor worden geproduceerd. Met de nieuwe FIELD-LAB faciliteit zijn we in staat nieuwe medische isotopen te ontwikkelen voor patiënten studies. Op deze manier leveren we een bijdrage aan het versnellen van nieuwe behandelmogelijkheden voor levensbedreigende ziektes."


De laatste jaren is met het FIELD-LAB initiatief een uniek samenwerkingsverband ontstaan van Nederlandse academische medische centra en toegewijde industriële partners. FIELD-LAB richt zich op het versnellen en stimuleren van innovatieprojecten in de nucleaire geneeskunde, voor de behandeling van kanker. Met FIELD-LAB krijgen wetenschappers en andere partijen toegang tot meer medische isotopen voor onderzoek.


Ontwikkeling naar gepersonaliseerde medicijnen
Diagnose met behulp van nucleaire beeldvorming (gebruik van scans en foto’s) en behandeling met medische isotopen worden steeds meer en beter samengebracht. Daarbij wordt tijdens de behandeling gekeken of medicijnen (kunnen) aanslaan. Universele behandeling (''one size fits all'') wordt steeds vaker precisiegeneeskunde. Dat biedt niet alleen een direct voordeel voor de patiënt, omdat deze zo snel mogelijk de best mogelijke behandeling krijgt. Het stelt artsen in staat om therapieën en kostbare nieuwere (gerichte) oncologische behandelingen uitsluitend te gebruiken bij die patiënten die er baat bij hebben.

Theranostics dragen bij aan het welzijn van patiënten, hun kansen tot overleving en de kwaliteit van leven, doordat ze een persoonsgerichte behandeling leveren.

Andor Glaudemans, voorzitter NVNG (Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde) en prof. Nucleaire Geneeskunde in het UMC Groningen:

"Het theranostics principe is belangrijk geworden bij de behandeling van kanker. Het biedt mogelijkheden voor gepersonaliseerde behandeling en real-time monitoring van het effect van de behandeling. Door zich te richten op de specifieke kenmerken van kankercellen worden bijwerkingen voor normale cellen en weefsels voorkomen."

Veelbelovende projecten
Er zijn reeds verschillende veelbelovende projecten. Zoals de humane pilotstudie met radioactief cisplatine om patiënten te kunnen selecteren voor chemotherapie met niet-radioactief cisplatine. De eerste humane pilot studie (met 6 patiënten) bevindt zich in afrondende fase. De resultaten worden geëvalueerd zodat het vervolg kan worden bepaald.

Andere belangrijke projecten omvatten de ontwikkeling van unieke technologieën voor de productie van de isotopen lood-212 en lutetium-177. Lutetium-177 wordt al langer gebruikt om neuro-endocriene tumoren (NET's) te behandelen en kan nu ook toegepast worden voor de behandeling van uitgezaaide prostaat kanker. Lood-212 is een veelbelovend nieuw isotoop en wordt toegepast in onderzoek naar meer effectieve therapieën voor de behandeling van kanker, ook binnen het FIELD-LAB consortium. De productieprocessen voor lutetium-177 en lood-212 zullen in de loop van volgend jaar in de FIELD-LAB faciliteit worden geïmplementeerd.

Karlijn van der Schilden, R&D Manager Medical Isotopes NRG PALLAS:

"We zijn erg trots dat onze academische partners veelbelovende preklinische en klinische resultaten hebben behaald. We hopen ons netwerk verder uit te breiden om de ontwikkeling van nieuwe nucleaire medicijnen te ondersteunen met leveringen voor klinische trials."

Het FIELD-LAB-gebouw maakt gebruik van de unieke nucleaire infrastructuur op de Energy & Health Campus in Petten. FIELD-LAB wordt mede gefinancierd vanuit de Europese Unie door Kansen voor West, en de Provincie Noord-Holland.


Over NRG PALLAS
NRG PALLAS is koploper in de wereld met het onderzoek naar nieuwe nucleaire technologieën. Met de High Flux Reactor (HFR) produceert NRG medische isotopen waarmee artsen over de hele wereld levensbedreigende ziektes diagnosticeren en behandelen. Dagelijks zijn 30.000 patiënten afhankelijk van medische isotopen uit Nederland. Om leveringszekerheid in de toekomst te kunnen waarborgen wordt gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van de PALLAS-reactor, ter vervanging van de huidige HFR.

De PALLAS-reactor zal een cruciale rol spelen in de leveringsketen voor radio-farmaceutische producten wereldwijd en in nucleair technologisch onderzoek. Met deze producten kunnen miljoenen mensen met kanker en hart- en vaatziekten worden gediagnosticeerd en behandeld. De Stichting NRG en Stichting Voorbereiding Pallas-reactor vormen sinds april 2020 een personele unie.

Opening FIELD-LAB

Meer weten?

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Bram de Groot

Bram de Groot
Persvoorlichter