Persbericht

NRG PALLAS draagt bij aan zorgvuldige ontmanteling van Belgische kernreactoren

22 juli 2024

NRG PALLAS draagt bij aan zorgvuldige ontmanteling van Belgische kernreactoren - 5 juli 2024

België beschikt over 7 kernreactoren. Hiervan zijn er momenteel nog 5 operationeel. Twee reactoren, Doel 3 en Tihange 2, zijn uit bedrijf genomen en worden momenteel ontmanteld.

Een van de eerste stappen in de ontmanteling is het verwijderen van componenten die zich ooit in het reactorvat bevonden. Hiervoor is het noodzakelijk de samenstelling van de componenten vast te stellen en te bepalen in welke mate deze componenten zijn geactiveerd.

De ervaring die NRG PALLAS heeft opgedaan bij de ontmanteling van kerncentrales in Duitsland en bij het Nederlandse radioactief afval programma RMWP sloot goed aan op de ontwikkelingen in België. In 2021 heeft NRG PALLAS opdracht ontvangen van ENGIE/Tractebel om de samenstelling van diverse componenten die zich in het reactorvat bevonden te meten. Dit is nodig zodat de organisatie waar het materiaal uiteindelijk wordt opgeslagen als afval de samenstelling zeer precies kent. Een complex project waaraan veel verschillende experts binnen de NRG PALLAS organisatie een bijdrage hebben geleverd.

Om de samenstelling van de monsters te bepalen zijn de materialen in oplossing gebracht en zijn diverse analyses uitgevoerd. Na een intensieve periode van ongeveer 1 jaar was de samenstelling van alle monsters bekend en konden de resultaten worden overhandigd aan ENGIE.

ENGIE gebruikt de resultaten om haar computermodellen te valideren. Met deze computermodellen zal vervolgens de samenstelling van het afval afkomstig van de ontmanteling van de componenten die zich in het reactorvat bevonden worden bepaald. Met het afronden van dit project is een belangrijke, eerste stap in de ontmanteling van Doel 3 en Tihange 2 afgerond.

Dit soort monstername en analyse projecten zijn uniek. Binnen Europa zijn er maar paar bedrijven die dit werk kunnen uitvoeren. NRG PALLAS heeft met dit complexe project een grote bijdrage geleverd aan de veilige en efficiënte verwerking van radioactief afval.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Bram de Groot

Bram de Groot
Persvoorlichter