Persbericht

IAEA bezoekt Hoge Flux Reactor voor vervolgmissie Continued Safe Operation

12 juli 2024

IAEA bezoekt Hoge Flux Reactor voor vervolgmissie Continued Safe Operation - 12 juli 2024

Deskundigen van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) hebben van 3 tot en met 5 juli de Hoge Flux Reactor (HFR) bezocht in het kader van een vervolg missie ‘Continued Safe Operation’ (CSO).

De CSO-missies zijn erop gericht om ervoor te zorgen dat de reactor voortdurend veilig in gebruik kan blijven. De systematische implementatie van de zogeheten verouderingsbeheersing van de reactor stond centraal. Gekeken werd op welke wijze NRG PALLAS als  vergunninghouder van de HFR invulling heeft gegeven aan de bevindingen uit de eerdere missie van 2022. De veiligheidsverbeteringen die sindsdien zijn toegepast werden geëvalueerd.

Het IAEA-team bestond uit een IAEA-vertegenwoordiger en twee internationale deskundigen uit Australië en Canada. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling (ANVS). De slotbijeenkomst op vrijdag 5 juli werd bijgewoond door ANVS-bestuursvoorzitter Annemiek van Bolhuis.

Van de 9 bevindingen uit 2022, heeft de HFR er 8 afgesloten of is er voldoende voortgang geboekt. Eén bevinding of ‘recommendation’ kon nog niet worden afgesloten en vereist verdere verbetering door het HFR team. Het gaat over het beter definiëren en breed implementeren van acceptatiecriteria voor systemen en componenten tijdens onderhoudswerkzaamheden. De komende maanden zal het HFR team, samen met deskundigen van het NRG consultancy team (C&S), invulling geven aan deze bevinding.

"NRG PALLAS heeft de meeste aanbevelingen uit de evaluatie van 2022 opgevolgd en een aanzienlijke verbetering van de continue veilige werking bereikt", zegt Kaichao Sun, missieleider en Nuclear Safety Officer bij de IAEA. "Verdere verbeteringen blijven nodig om passende acceptatiecriteria vast te stellen in verouderingsbeheerprogramma's."

Operationeel directeur Jelmer Offerein: “De CSO-missies van de IAEA leveren ons waardevolle informatie op over hoe wij de verouderingseffecten in een ouder wordende reactor zo effectief mogelijk kunnen beheersen, met als doel een veilige en betrouwbaar operatie. We kijken terug op een succesvolle week waarin mooie stappen voorwaarts zijn gezet.”

De IAEA is een autonome internationale organisatie binnen de Verenigde Naties. Het IAEA zorgt voor wetenschappelijke en technische samenwerking op het gebied van nucleaire technologie en het vreedzaam gebruik daarvan. Het IAEA heeft veiligheidsnormen opgesteld op basis van de kennis en ervaringen van nucleaire organisaties over de hele wereld. Nationale toezichthouders gebruiken deze richtlijnen en eisen als voorwaarden voor de nucleaire licentie van nucleaire organisaties.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Bram de Groot

Bram de Groot
Persvoorlichter