Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) en The McMaster Nuclear Reactor (MNR) van McMaster University, in Hamilton, Ontario, Canada werken samen om productiecapaciteit te vergroten en zo de leveringszekerheid te vergroten. McMaster University's Nuclear Reactor (CAN) en NRG (NL) hebben een unieke samenwerking aangekondigd tussen Nederland en Canada op het gebied van nucleaire geneeskunde. Samen voorzien deze twee wereldwijd gerenommeerde onderzoeksreactoren de wereld van de hoogste kwaliteit radioactief jodium (I-125), gebruikt voor de behandeling van prostaatkanker en andere soorten kanker, op het hoogste betrouwbaarheidsniveau.
Het belang van direct beschikbare medische isotopen
Naar schatting 80% van de mensen die op enig moment in hun leven aan kanker lijden, krijgen een vorm van radiotherapie. Dit benadrukt de noodzaak van de beschikbaarheid van deze behandelingen. Prof. Dr. Coen Rasch, radiotherapeut-oncoloog bij het LUMC in Leiden in Nederland en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) verklaart: “Dit is van het grootste belang. Het tekort aan isotopen een paar jaar geleden toonde duidelijk de kwetsbaarheid van een systeem dat wereldwijd op slechts enkele fabrikanten vertrouwt."
Prostaatkanker is wereldwijd één van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Toepassing van jodium-125 (I-125), een radioactieve isotoop, is een aangetoonde behandeling en levert goede resultaten op voor het in een vroeg stadium behandelen van patiënten met deze kanker. Toegang tot I-125, was in groot gevaar in 2017 toen één van de I-125 producerende reactoren onverwacht werd uitgeschakeld. Een wereldwijd tekort aan het product vereiste een acute en duurzame noodoplossing. Canada en Nederland reageerden met hun nieuwe samenwerking.
Chris Heysel, directeur van nucleaire operaties en faciliteiten aan de McMaster University in Hamilton, Canada: “Toen één van de drie grootste leveranciers zijn productie van I-125 stopzetten en de daaropvolgende sluiting van een andere onderzoeksreactor, erkenden we dat we samen het te kort konden aanpakken en een continue levering van deze levensreddende behandeling konden garanderen. NRG zag ook de impact op patiënten en onze samenwerking begon. We zijn meteen begonnen met een gerichte beoordeling van de veiligheids-, technische en wettelijke vereisten die nodig zijn om het project te laten slagen. ”
Dubbele toevoer biedt hoge kwaliteit en hoge betrouwbaarheid
Het is van cruciaal belang dat de eindgebruiker, de patiënt, het hoogste niveau van leveringsbetrouwbaarheid ontvangt. Daarom zijn zaadproducenten en farmaceutische bedrijven overgestapt op een dubbele bevoorrading. Heysel: “Reactoren zijn net machines, dus ze hebben regelmatig onderhoud nodig. Wat we als samenwerking aanbieden, is dat we een constante, betrouwbare levering van I-125 kunnen garanderen. Het eindproduct uit beide reactoren is identiek en de gezondheidszorg ontvangt consequent een product van zeer hoge kwaliteit. "Heysel vervolgt:" De samenwerking tussen NRG en MNR biedt onze klanten 'one-stop-shopping' en dus toegang tot de dubbele levering die ze vereisen. Onze reputatie - samen met ons vermogen om naadloos en samen te werken - positioneert ons perfect om toonaangevend te zijn in deze wereldwijde gezondheidszorg.”
De Toekomst
Op basis van de reputatie van beide organisaties is het duidelijk dat MNR en NRG samen een sterk team vertegenwoordigen en de meest betrouwbare leveringsketen van I-125 ter wereld. NRG en MNR delen een toegewijde en patiëntgerichte benadering van operaties; het drijft hen niet alleen naar leveringsbetrouwbaarheid maar ook naar het waarborgen van het hoogste kwaliteitsniveau voor de patiënt. Prof. Dr. Coen Rasch, LUMC, Nederland vat samen: “Samenwerking tussen consortia zoals Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) in Nederland en McMaster University's Nuclear Reactor in Canada om het systeem te versterken is goed, want er is wereldwijde vraag naar betrouwbare levering. ”
De productie start in het voorjaar van 2020.
Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met
Cora Blankendaal
Persvoorlichter